Финалисти

Македонски зелени идеи (финалисти):

2015

 • Жарко Василевски – „Природно и традиционално производство на здрави јајца од кокошки“
 • Афродита Мишева- „Вагон Бар Македонија“
 • Сузана Атанасовска- „Еколошки оцет од диви јаболка со заштитена географска ознака“
 • Биљана Филиповска – „Свој органски сертификат за мали маргинализирани производители“
 • Ламбуш Шутиноски – „Био- туризам во Вевчани“
 • Јасминка Пашалиска-Андоновска – „Пилот инсталација за добивање на пелети од отпад од био маса“
 • Сашо Матоски – „Еко- туристички центар полог Шара“
 • Зоран Трајчевски – „Од цвет на цвет – до храна и лек“
 • Александар Димески- „Концентрациона соларна електрана“
 • Сашко Тодоров –„Храна на иднината –Фарма за инсекти“

2016 

 • Леа Линин– „Урбани станици за компостирање“
 • Александра Ефтимовска – „Природна линија“
 • Филип Карески и Софија Богева – „TEL Social“
 • Стефан Перчинков- „Рециклирај и добиј бонус“
 • Бојан Ранташа – „Велосипедски центар“
 • Марта Мојсова- „Креативна Еко Реанимација“
 • Ана Рафаиловска- „Сламаала“
 • Весна Аврамовска- „Tracy Sparks – Plentiful Practical“
 • Лиде Стојановска – „До лесен и природен сон“
 • Шутова Софија – „Organic goji berry и Оmega3 fruit roll-ups“
 • Dukagjin Turkeshi- „Lake Tourism“

2017

 • Петар Матовски – „15м3 Дигестер за органски отпад“
 • Анела Ставревска Панајотова – „Шумска Градинкa“
 • Јане Заевски – „Храна за сите Food for everyone“
 • Ацо Здравевски –„Одгледување на Stevia Reabudiana Bertoni“
 • Сашко Тодоров –„Зелен клуч за безбедно детство“
 • Кристиан Шопов – „Eco illusions“
 • Љубомир Стојановски – „Lavender Immortele Macedonia“
 • Ана Ристевска – „TravelIMG“
 • Наталија Бургиева – „Производство на супстрати за рестенија и габи, по принципот на органско производство“
 • Дукаџин Туркеши,Дритан Леши – „Green Community“
 • Марина Каратрајкова, Александар Поповски – „Make Skopje Green again“
 • Веле Нелковски – „Еко модуларна куќа“

2018

 • Татјана и Вардан Блажевски „ReCycle your old bicycle-Реупотреба на стари велосипеди“
 • Марко Угарковиќ „Bin Go (Бин Го)“
 • Марјан Стојнев/Малинка Стојнева „100% природен сапун од козјо млеко“
 • Весна Пешевска Ѓекиќ „DROPSAVER (Irristabilaiser) Помагач во системот за наводнување,капка по капка, во земјоделието“
 • Јасмина Главинчевска „ЕКО-ДЕТЕ“
 • Милица и Васил Петрушевски „Брендирани млади органски салати“
 • Мила Кузмановска/ Хелена Андонова Грамс „Grams”
 • Марија Митевска „ Zero waste Designs for All “
 • Кукутанов Михаил „Пчеларска кооператива, Медо од зелената Воденица“
 • Ванчо Атанасовски „Облека со боја на виножито/Clothes in the colours of the rainbow“
 • Кристина Тодорова „ Гачун Лек за кралевите и крал на лековвите“

 

2019

 • · Иван Тороманоски „Анаеробен модуларен биодигестер (АМБ)“
 • · Мики Трајкоски „Green Events – towards green future! – Зелени настани – кон зелена иднина!“
 • · Јорданчо Лефков „БИО – СМАРТ ОРИЗ “
 • · Александар Бинов „ Едукативни играчки и игри изработени од дрво и други природни матријали“
 • · Теодора Чижбаноска „ Challenger“
 • · Игор Митев „Smart pill box ПАМЕТНА КУТИЈА НА АПЧИЊА“
 • · Андреј Миневски „Дино Метал Парк“
 • · Александар Дудески, Деан Ивановски „Бушкрафт – Е-бајк турс Македонија“
 • · Михаил Стевчев „Treebanks – Lets plant millions of trees“
 • · Јана Куновска „Недела со бабички во Ma Belle“
 • · Марија и Антонио Димовски „ЗДРАВА ПЛАНЕТА – ЗДРАВИ ГЕНЕРАЦИИ“
 • · Дејан Спасовиќ „ПРИРОДЕН ЕДУКАЦИСКИ ЦЕНТАР ЗА ДЕЦА ЗА ЖИВОТНИ ВЕШТИНИ“